Aşılı Badem Fidanları

TÜPLÜ BADEM FİDANLARI
Badem fidanı yılın 12 ayı dikilebilen değerli bir aşılı meyve fidanıdır. Bademin maddi değeri yüksektir.
Badem Fidanı Hakkında Bilgiler
Badem fidanı son yıllarda ülkemizde talebi artan kabuklu meyve fidanları arasında yer almaktadır. Meyvesinin piyasa değerinin yüksek olması hızlı nakite çevrilmesi sebebi ile badem fidanına sizlerden talebin hızla arttığı görülmektedir.
Ülkemizde iç badem olarak her yıl 2000 tona kadar tatlı badem ithal edildiği bu yüzden kaliteli badem ağaçlarına ihtiyaç olduğu gerçektir.
Badem Fidanının Mevsim İstekleri
Badem Türkiye’nin ekolojik iklimine uygun bir kabuklu meyve fidanıdır. Badem; çok yağışlı ve rutubetli yerlerin dışında bütün bölgelerimizde yetişir. Soğuk, Yüksek ve Kurak yerlerde zarar görmez. Ancak ilkbaharın geç donlarından etkilenir.
Badem yazları uzun, sıcak ve kışları nispeten aşırı soğuk olmayan bölgelerde ekonomik olarak üretilebilir. Badem yetiştiriciliği için iklim faktörlerinden en önemlisi düşük sıcaklıklardır.
Badem özellikle soğuklamasının düşük olması nedeniyle ilkbahar geç donlarına hassastır. Çiçek tomurcukları -2, -4 °C’ye kadar dayanabildikleri halde açmış olan çiçekler -1.5 0 C’ de donarlar. Bitkinin odunsu kısımları -25 0C’ ye kadar dayanabilir.
Badem meyvelerini olgunlaştırabilmesi için yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar. Çiçeklenme dönemindeki yağış tozlanmayı olumsuz etkiler.
“Bu yüzden badem dikmeye karar verecek siz yetiştiricilerin ılıman bir iklime sahip bölgelerde bahçe kurmanız doğru olacaktır.”
Toprak İstekleri
Badem başka meyvelerin iyi yetişemeyeceği kurak, taşlı, çakıllı ve kireçli, daha doğrusu verimsiz kıraç yerlerde iyi yetişir.
Toprak istekleri bakımından seçiciliği fazla olmayan bir meyve türüdür. Hafif, derin, süzek ve alüvyal topraklarda iyi ürün verir. Bu gibi topraklarda kökler 3-5 m derine gider.
Badem süzek , derin alüviyal topraklarda iyi sonuç verir. Böyle yerlerde kökler 3 – 3.5 metreye kadar gidebilirler. Ancak su ve besin maddelerinin büyük bir kısmını 1.2 – 2 metrelik alandan sağlayabilmektedir. Kurağa dayanan bir meyve türü olması nedeniyle taşlı ve çakıllı yerlerde yetişebilme olanağı vardır .Yani badem toprak istekleri yönünden kanaatkardır. Kireçli topraklara dayanımı son derecede iyidir. Badem için en tehlikeli toprak ise ağır killi ve nem tutan topraklardır. Bu tip topraklarda bademe anaç olarak erik kullanıldığı zaman sorunu giderebilme şansı mevcuttur.